Vreau sa fiu VOLUNTAR

Ai o idee? Vrei sa te implici într-o actiune ca voluntar ? Vrei sa te dezvolti sau sa îi ajuti pe altii sa se dezvolte ? Vrei sa creezi valoare în comunitatea din care provii ? Ai timp liber si nu stii ce sa faci cu el? Îti plac schimburile de experienta ? Cauti un proiect care sa te inspire ?

Daca raspunsul la cel putin una dintre întrebarile de mai sus, este DA, atunci ai nimerit pe siteul potrivit. FAR recruteaza in aceasta perioada voluntary pentru proiecte aflate in derulare.

Pentru a te inscrie ca voluntar, completeaza FORMULARUL

1.      Ce este voluntariatul?

"Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea." (definitia din Legea Voluntariatului 2006)

2.      Cine poate fi voluntar?

Fie ca suntem tineri sau la o varsta inaintata, liber profesionisti sau avem un loc de munca stabil, familist sau necasatorit, toti avem ceva special de oferit.

Oricine poate sa devina voluntar si sa aduca o contributie, cat de mica, la lumea care ne inconjoara. Important este doar sa iti doresti acest lucru!

Cu totii avem cel putin un lucru la care ne pricepem suficient de bine; asadar, cu totii avem cel putin o abilitate, pricepere sau un talent pe care sa il putem pune in folosul unei persoane care are nevoie de ajutor, in folosul strazii, al cartierului sau orasului in care traim sau in folosul comunitatii in general.

Totul este sa ne dorim acest lucru si sa gasim acea organizatie care sa ne ofere oportunitatea potrivita de a face acest lucru. Pentru o comunitate mai buna, pentru a fi mai fericiti si mai impliniti.

3.      Ce pot face voluntarii?

Ca voluntar, poti sa te implici intr-o varietate de proiecte si domenii, printre care:

Social

·         consiliere si informare pe diferite teme;

·         meditarea unor elevi cu probleme;

·         campanii pe teme legate de profilul organizatiei (drepturile copilului, prevenire SIDA, etc.);

·         pregatirea si distribuirea unor pachete pentru beneficiarii organizatiei (de exemplu hrana, imbracaminte).

Ecologic

·         igienizarea unor parcuri sau zone de joaca pentru copii;

·         campanii de promovare a reciclarii diferitelor materiale;

·         ghid in gradina botanica pentru elevii;

·         ore despre importanta protejarii mediului in scoli.

Civic

·         strangere de semnaturi pentru diferite initiative;

·         promovarea principiilor democratice in comunitate;

·         trimiterea de scrisori in sprijinul unor initiative;

·         semnalarea oricaror abuzuri sau fraude.

Cultural

·         ghid in muzeu;

·         realizarea de publicatii specifice;

·         campanii de promovare a institutiei si serviciilor in cadrul comunitatii;

·         ore de dirigentie pe teme legate de specificul institutiei;

·         secretariat, fotocopiere, indosariere, etc.;

·         activitate de relatii cu publicul in cadrul receptiei;

·         organizarea de evenimente.

Sanatate

·         campanii de promovare a sanatatii (educatie sexuala, alimentatie sanatoasa, prevenirea fumatului sau a utilizarii drogurilor, etc);

·         ore de dirigentie;

·         servicii pentru pacientii din spitale;

·         organizarea de emisiuni radio si concursuri pe teme legate de sanatate.

Administrativ (valabil pentru toate categoriile de mai sus)

·         tehnoredactarea de materiale, realizarea de publicatii, pagini web;

·         traduceri;

·         realizarea revistei presei;

·         secretariat, fotocopiere, indosariere, etc.;

·         activitate de relatii cu publicul in cadrul receptiei;

·         organizarea de evenimente.

4.      Ce trebuie sa stiu inainte de a deveni voluntar?

Drepturile tale ca voluntar

In calitate de voluntar beneficiezi de:

·         dreptul de a fi tratat ca fiind un coleg cu drepturi egale si nu ca mana de lucru ieftina;

·         dreptul de a-ti fi luate in calcul preferintele personale, temperamentul, experienta de viata, studiile si experienta profesionala in acordarea de sarcini;

·         dreptul de a participa la sesiuni de formare in domeniul in care prestezi activitatea, atat la inceputul activitatii cit si pe parcurs, pentru a beneficia tot timpul de cele mai noi informatii in domeniu;

·         dreptul de a stii cat de mult depre centrul de voluntariat si despre organizatia in care esti plasat;

·         dreptul la supervizare - orientare din partea unei persoane cu experienta, bine informata, cu rabdare, atenta si care dispune de timp pentru a raspunde nevoilor tale ca voluntar;

·         dreptul la un loc unde sa iti desfasori activitatea;

·         dreptul de a fi promovat si de a-ti fi acordata din ce in ce mai multa responsabilitate, in conformitate cu rezultatele avute;

·         dreptul de a fi ascultat si de a juca un rol in planificarea activitatilor, de a te simti liber sa faci sugestii si de a-ti fi respectate opiniile;

·         dreptul la recunoastere, sub forma unor promovari sau premii sau prin exprimarea cotidiana a aprecierii pe care o meriti.

Responsabilitatile tale ca voluntar

FII CONVINS

·         Cerceteaza-ti sentimentele si asigura-te ca vrei sa ajuti alti oameni.

FII SIGUR

·         Nu-ti oferi serviciile pâna nu esti convins de valoarea a ceea ce faci.

FII LOIAL

·         Ofera-ti sugestiile, dar accepta regulile; nu critica ceea ce nu intelegi (s-ar putea sa existe un motiv intemeiat).

SPUNE CE GÂNDESTI

·         Intreaba ceea ce nu intelegi; nu-ti pastra pentru tine semnele de intrebare si frustrarile pâna când acestea te indeparteaza de organizatie sau creeaza probleme organizatiei.

FII DISPUS SA INVETI

·         Instruirea este esentiala pentru a-ti putea desfasura activitatea in bune conditii.

INVATA TOT CE POTI

·         Afla tot ceea ce poti despre organizatie si despre munca ta.

ACCEPTA SUPERVIZAREA

·         Vei fi mai util si iti vei indeplini sarcinile mai eficient daca vorbesti cu cineva despre activitatea ta si daca accepti indrumare.

FII DE INCREDERE

·         Fa ceea ce te-ai angajat sa faci; nu promite ceea ce nu esti sigur ca poti sa faci.

FII UN BUN COECHIPIER

·         Gaseste-ti un loc in echipa; munca e mult mai placuta si mai plina de satisfactii atunci când nu esti singur.